Jak zdekrystalizować miód
Każdy, kto regularnie kupuje i używa miodu, prawie na pewno zetknął się już z krystalizacją miodu. Ale dlaczego miód się krystalizuje? Czy Twój miód się zepsuł lub zepsuł? Jak zdekrystalizować miód? W tym blogu to zbadamy!
Większość surowego miodu krystalizuje się naturalnie, jeśli stoi w szafce przez dłuższy czas. Czasami możesz po prostu zauważyć, że Twój przejrzysty miód stał się bardziej nieprzejrzysty, jeśli jest dalej w procesie, może stać się ziarnisty lub ziarnisty, a jeśli pozostawisz go na wystarczająco długo, może wydawać się prawie całkowicie stały, kiedy włożysz do niego łyżkę (lub spróbujesz!).
Na szczęście proces ten jest całkowicie naturalny i w rzeczywistości jest to sposób, w jaki miód dba o siebie i konserwuje się! Skrystalizowany miód jest tak samo dobry jak płynny miód, a niektóre przepisy nawet wymagają użycia skrystalizowanego miodu. Kryształy mają tendencję do szybkiego namnażania się po rozpoczęciu procesu krystalizacji, ale nie, miód w postaci skrystalizowanej jest całkowicie zdatny do spożycia i na pewno nie jest zepsuty!
Dlaczego miód się krystalizuje?
Nie zagłębiając się zbytnio w naukę, jest to właściwie dość prosta chemia. W uproszczeniu można powiedzieć, że kryształy to naturalne cukry, które nie rozpuściły się w miodzie. Miód jest tak zwanym roztworem przesyconym, to przede wszystkim cukry i woda, a w miodzie jest po prostu za mało wody, aby wszystkie cukry mogły się rozpuścić na stałe.
Miód zawiera dwa główne rodzaje naturalnych cukrów: fruktozę i glukozę. Podczas gdy fruktoza ma tendencję do pozostawania w stanie rozpuszczonym, glukoza ma znacznie mniejszą rozpuszczalność i dlatego łatwiej się krystalizuje.
Gdy glukoza oddzieli się od wody, w miodzie tworzą się drobne kryształki. Krystalizacja przebiega różnie w różnych rodzajach miodu, w zależności od nektaru, z którego został wyprodukowany. Niektóre tworzą drobne, bardzo drobne kryształki, równomiernie rozproszone w miodzie. Inne mają większe ziarniste kryształy. Zależy to całkowicie od zawartości wody w miodzie w porównaniu z glukozą, im więcej glukozy, tym szybciej miód się krystalizuje.
Dlaczego miód surowy jest bardziej podatny na krystalizację niż miód produkowany fabrycznie?
Surowy miód zawiera również małe cząsteczki pyłku, wosku pszczelego, kleju pszczelego i innych składników odżywczych. Nie jest to nic złego i to właśnie one w dużej mierze odpowiadają za dodatkowe korzyści zdrowotne surowego miodu. Ale te małe cząsteczki są idealne do krystalizacji glukozy, która nie rozpuszcza się w roztworze miodu. Te małe cząsteczki są powodem, dla którego surowy miód jest bardziej podatny na tworzenie się kryształów niż pasteryzowany i w pełni przetworzony produkt.
Jak powstrzymać krystalizację miodu
Miejsce przechowywania miodu może mieć duży wpływ na to, jak szybko będzie się krystalizował. Niskie temperatury sprzyjają szybszej krystalizacji, więc nie wkładaj naszego miodu do lodówki! Naprawdę nie ma potrzeby przechowywania miodu w lodówce, prawidłowo przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku ma okres przydatności do spożycia, który jest znacznie dłuższy niż cokolwiek innego w Twojej szafce. Gorące temperatury mogą jednak powodować degradację miodu, więc cieplej nie znaczy lepiej. Z tego powodu, aby spowolnić lub uniknąć krystalizacji, najlepiej jest zawsze przechowywać miód w temperaturze pokojowej w szafce z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Jest to nie tylko najlepsze dla miodu, ale również najlepszy sposób na utrzymanie go w stanie płynnym.
Jeśli chcesz całkowicie uniknąć krystalizacji, najlepiej po prostu zjedz miód zanim się skrystalizuje! Przeciętnie miód pozostaje wolny od krystalizacji przez co najmniej kilka tygodni, a być może nawet miesięcy po zakupie.
Jak roztopić skrystalizowany miód
Jak już powiedzieliśmy, nie ma nic złego w skrystalizowanym miodzie. Możesz posypać nim owsiankę lub zmieszać go z płynnym miodem, aby stworzyć coś, co nazywamy "miodem kremowym", który doskonale nadaje się do smarowania tostów. W rzeczywistości miód zachowuje cały swój smak i jakość w postaci skrystalizowanej, więc w większości przypadków do gotowania można go po prostu używać tak jak zwykle.
Rozumiemy jednak również pragnienie, aby miód powrócił do tej pięknej, gładkiej, złocistej postaci, którą miałeś przy pierwszym zakupie.
Metoda, którą zalecamy to metoda ciepłej kąpieli. Czytaliśmy już wcześniej sugestie, które dotyczyły mikrofalówki, wrzątku, a nawet wkładania słoika do zmywarki! Jednak wszystkie te metody mogą narazić surowy miód na działanie ekstremalnych temperatur, a my nie chcemy narażać naszego miodu na takie ryzyko! Nie tylko może to zniszczyć unikalne enzymy i naturalne składniki odżywcze w surowym miodzie, ale może również zaszkodzić jego ogólnemu smakowi.
Jak zdekrystalizować miód
Aby zdekrystalizować miód, wystarczy ciepła woda z kuchennego kranu i mała miska:
- Puść wodę, aby była ciepła, umieść słoik z miodem w misce i dodaj wodę, aż będzie sięgać do trzech czwartych wysokości słoika.
- Za pomocą łyżeczki delikatnie i ciągle mieszaj miód, uważając, aby nie rozlać wody do słoika.
Wkrótce zauważysz, że proces krystalizacji zaczyna się odwracać.
Jeśli potrzebujesz przerwy od mieszania, to dobrze jest pozwolić mu posiedzieć przez chwilę w ciepłej wodzie, podczas gdy Twój nadgarstek również odzyska sprawność! Być może trzeba będzie wymienić wodę w wannie, jeśli za bardzo ostygnie, ale w końcu miód powróci do swojej klarownej konsystencji. W zależności od tego, jak daleko zaszedł proces krystalizacji, całkowite rozpuszczenie kryształków może potrwać do 30 minut.
Może nie jest to najszybszy sposób na przywrócenie miodu do jego pierwotnej i pięknej płynnej konsystencji, ale jest najbezpieczniejszy, zarówno dla wszystkich witamin i składników odżywczych w miodzie, jak i dla nas samych. Pod warunkiem, że woda z kranu nie jest zbyt gorąca, jest to nawet coś, w co można zaangażować dzieci!
Witam. Po raz pierwszy kupiłam Surowy Miód. Jest niesamowity. Mam świeże owoce na śniadanie, ale teraz z miodem w mżawce. Mam cytrynę i imbir. To sprawia, że piękny ciepły napój, plus witaminy . Na pewno będę kupować więcej i trochę na prezenty też.
Uwielbiam miód z imbirem i cytryną! Wypijam filiżankę z gorącą wodą rano i po południu, ponieważ jest to orzeźwiająca odmiana od herbaty.
To mój pierwszy raz z Raw Honey, zawsze kupowałem z supermarketu i robiłem to. Jednak próbowałem Cytryna i imbir miód w moim porannym owsianka i byłem zdmuchnięty przez wielki smak tak różne od supermarketu jeden, więc teraz jestem zaczepiony to surowy miód dla mnie całą drogę
Byłem pod wielkim wrażeniem waszej sprawnej obsługi. Zamawiam już od kilku miesięcy i nadal będę to robić. Naprawdę można poczuć różnicę i zachęciłam przyjaciół i rodzinę, aby zrobili to samo. Podoba mi się to, że jest to produkt naturalny. Dziękuję wszystkim w Just Bee. Macie bardzo wyjątkowy biznes i bardzo wyjątkowy produkt.
Wasz miód jest niesamowity, otrzymałam cytrynę i imbir, a mój mąż i ja cieszymy się nim w filiżance gorącej wody. Jest to dla nas bardzo kojące i podnoszące na duchu. Będę zamawiać go ponownie, a także miód naturalny. Próbowałam słoików miodu z cytryną, które były okropne, ale wasza cytryna i imbir są całkowicie pyszne i powiedziałabym, że nawet lepsze niż wkładanie świeżej cytryny do moich napojów miodowych, czego teraz nie robimy, odkąd kupiliśmy wasz.