PRZEWAGA PIERZGI NAD PYŁKIEM PSZCZELIM

21 października 2017

Jak możemy się dowiedzieć z badań pszczoły nie odżywiają się pyłkiem kwiatowym świeżo zebranym, ale pierzgą, która jest z niego przygotowana. Pszczoły tak naprawdę wiedzą co dobre. Pyłek kwiatowy ubity w komórkach ula i odpowiednio konserwowany to właśnie pierzga. Powstaje ona z pyłku, ale będzie się różnić właściwościami i składem chemicznym.

W składzie pojawia się domieszka miodu i śliny pszczół. W ubitym pyłku pod wpływem temperatury z ula rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, które chronią pierzgę przed zepsuciem. Pierzga to fermentowany pyłek pszczeli, ma wyższa wartość odżywczą jest łatwo przyswajalna.

Jak podają nam badacze to właśnie pierzga jest najlepszym naturalnym źródłem cennych witamin. Nawet, gdyby pierzga nie miała tak cennych składników zawarta w niej rutyna byłaby wystarczającym powodem do spożywania jednej łyżeczki dziennie, ponieważ wzmacnia naczynia włosowe. Pierzga zwiera duże ilości rutyny, będąc jej najbogatszym źródłem, a dodatkowo kryje w sobie również RNA oraz DNA. Nazywana inaczej chlebem pszczelim. Pierzga jest tym czym dla nas chleb, podstawą odżywiania pszczół. Znajdują się tam wszystkie składniki odżywcze potrzebne do życia pszczół.

Dlaczego warto postawić na pyłek pszczeli?

Działanie przeciwzapalne to jedna z ważnych zalet działania pyłku pszczelego. Mamy tam cenne składniki takie jak flawonoidy, fitosterole, fenolokwasy i dzięki temu hamuje się aktywność enzymów, które są odpowiedzialne za proces zapalny tkanek.

Składnik w postaci pyłku pszczelego może być cennym uzupełnieniem diety. Badania jakie były prowadzone na tym składniku pozwoliły wykazać, że można dzięki przyjmowaniu pyłku pszczelego poprawić wyniki badań krwi. Ma świetny skład i jest niezwykle odżywczy, dlatego poleca się go między innymi dla dzieci, które mają problemy z apetytem.

Wzmocnienie odporności

Więcej lat życia

Ze względu na właściwości pyłek będzie składnikiem, który poprawia nasze zdrowie na tyle, że daje nam szansę na długowieczność. Z tego co się dowiadujemy wielu stulatków przyjmowało duże ilości produktów pszczelich w trakcie swojego życia.

Lepsze działanie systemu odpornościowego

Jedno z badań jakie udało się przeprowadzić potwierdziło, że pyłek pszczeli jest skuteczny w walce z chorobą nowotworową. Badanie jakie było prowadzone na kobietach cierpiących na raka macicy pokazało, żę pyłek pszczeli zwiększył ilość komórek odpornościowych w organizmie.

Mniej objawów alergii

Jak się możemy dowiedzieć pyłek pszczeli jest ważnym składnikiem, który ogranicza w organizmie pojawianie się oznaków alergii. Zostało to potwierdzone przez dokładne badania, w ramach których oceniono, że u 94% osób mniej zauważalna była alergia

Autor

Piotr Nosek

Redakcja zdrowapierzga.pl

To może Cię zainteresować