Pierzga – pszczeli skarb natury
Nazwa może kojarzyć się różnie, nie koniecznie z pszczelim produktem. Postaramy się więc na temat pierzgi nieco więcej powiedzieć i lepiej ją przedstawić. Czym tak naprawdę jest mało znana pierzga, czyli sfermentowany pyłek kwiatowy, jaki ma skład, właściwości korzystny dla zdrowia człowieka. Produkt ten jest skarbem natury wynikającym z pracy pszczół.
Nic więc dziwnego, że ekologiczne organizacje nawołują do ich ochrony. Dają one nie tylko żywność, ale mogą one wspomagać ludzki organizm.
Skąd jest pierzga?
Pierzga to pyłek występujący w postaci tak zwanych obnóży. Po zebraniu z kwiatów przez pszczołę będzie można go zobaczyć przy nóżkach owada. To pokarm pszczół obok miodu. W ulu zostaje złożony do komórki plastra i kolejna pszczoła wydziela przez ślinianki substancje, która razem z miodem jest ubity i zasklepiony woskiem. Dochodzi tam do fermentacji, dzięki temu poszczególne składniki są bardzo dobrze przyswajalne dla ludzi a sam produkt nie będzie się psuł. Rodzina pszczela potrzebuje rocznie od 15 do 45 kg pierzgi i jej niedobór powoduje mniejszą odporność.
Jaki skład ma pyłek pszczeli?
Pyłek po procesie fermentacji ma więcej węglowodanów i kwasu mlekowego, niż surowy i dlatego będzie korzystnie działać na układ pokarmowy. Podanie dokładnego składu nie będzie łatwe, ponieważ wiele zależy od tego jak odżywiała się pszczoła, gdzie zbierała, czy pochodził z pasieki ekologiczne, konwencjonalne, czy i w jaki sposób była leczone. W składzie znajdziemy między innymi liczne witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, H, M, P, PP, oraz wiele mikroelementów: potasu, magnezu, wapnia, miedzi, żelaza, krzemu, siarki i manganu.
Procentowo to zestawienie składników wygląda następująco:
Białko 24% (w tym 32 szczególne aminokwasy egzogenne i endogenne, m.in.: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna)
Węglowodany 27%
Tłuszcz 4,8% ( w tym 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy)
Mikroelementy:
Fosfor 0,53%
Potas 0,58%
Wapń 0,225%
Magnez 0,148%
Sód 0,044%
Żelazo 140 ppm
Mangan 100 ppm
Cynk 78 ppm
Miedź 14 ppm
Nikiel 4,5 ppm
Witaminy:
Tiamina 9,4 ppm
Niacyna 157 ppm
Ryboflawina 18,6 ppm
Pirydoksyna 9 ppm
Kwas pantotenowy 28 ppm
Kwas foliowy 5,2 ppm
Biotyna 0,32 ppm
Witamina C 350 ppm
Karoteny 95 ppm
Witamina E 14 ppm
Wartości są rzeczywiście uśrednione, ale nawet mimo tego wprowadzenie takiego składnika może być dobrą decyzją, ponieważ uzupełni dietę o wartościowe składniki, nigdy jej nie zastąpi, ale może stanowić ciekawy dodatek.