Jakość naszego miodu

3 maja 2021

Nasi klienci słusznie szukają pewności co do pochodzenia i jakości używanego przez nas miodu. Traktujemy to bardzo poważnie, ponieważ jest to również dla nas niezwykle ważne.

W Just Bee naszą misją jest dostarczanie najwyższej jakości miodu, który stale zachwyca naszych klientów, a jednocześnie realizowanie naszej misji społecznej, jaką jest ratowanie pszczół.

 

Jakiego miodu używamy i skąd on pochodzi?

Nasz Surowy Miód Witaminowy (Original oraz Lemon & Ginger) to w 100% surowy miód z poliflory. Poliflora" oznacza, że pszczoły żerowały na różnych kwiatach, kwiatkach i innych roślinach, aby wyprodukować miód. Wybraliśmy ten miód, ponieważ ma słodki, ale delikatny smak, który jest niezmienny przez cały rok. Nasz miód polyflora pochodzi od starannie wybranych pszczelarzy z Wielkiej Brytanii i Europy.

Nasz Surowy Witaminowy Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii i charakteryzuje się wysoką aktywnością antybakteryjną, co oznacza, że jest skuteczny wobec szerokiej gamy patogenów (organizmów wywołujących choroby). Miód ten ma nieco ciemniejszy kolor i "drzewne" nuty smakowe.

Czy nasz miód jest "surowy"?

Wszystkie sprzedawane przez nas miody są w 100% "surowe". Oznacza to, że nie był pasteryzowany od momentu opuszczenia ula.

Miód pasteryzowany to miód, który został podgrzany do temperatury powyżej 38 stopni Celsjusza (zazwyczaj znacznie powyżej 70 stopni Celsjusza). Pasteryzacja szkodzi miodowi, ponieważ usuwa z niego naturalne smaki, konsystencję, składniki odżywcze i właściwości przeciwutleniające.

Duża część miodu, który można znaleźć w supermarketach - zwłaszcza te tańsze odmiany - została poddana pasteryzacji, a więc nie zawiera tak wielu naturalnych składników odżywczych jak miód surowy i po prostu nie smakuje tak dobrze!

Co to jest "fałszywy" miód?

Podrobiony miód zazwyczaj zawiera trochę "prawdziwego" miodu, ale został zmieszany z tańszymi składnikami - np. syropem cukrowym, kukurydzianym lub ryżowym, aby obniżyć koszty produkcji. Być może widzieliście Państwo w prasie wiele artykułów na temat brytyjskich supermarketów sprzedających fałszywy miód.

My nie dodajemy do naszego miodu żadnego syropu cukrowego, kukurydzianego czy ryżowego. Przeprowadzamy również testy na zafałszowania, aby mieć pewność, że nasz miód jest w 100% miodem - patrz poniżej.

Co zrobić, jeśli mój miód się skrystalizuje?

Surowy miód zazwyczaj krystalizuje się szybciej niż pasteryzowany, ponieważ jego naturalne właściwości nie zostały zniszczone przez wysoką temperaturę produkcji. Krystalizacja jest naturalnym procesem i jest oznaką wysokiej jakości / surowego miodu! Jeśli wolisz, aby Twój miód był rzadki/niekrystalizowany, podgrzej go delikatnie w misce z gorącą wodą, ale uważaj, aby nie przegrzać. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji wyjaśniających ten proces.

niód

Co dodajemy do naszego miodu?

Bierzemy surowy miód i mieszamy go z witaminami C, B6, B12 i Echinaceą, aby stworzyć Surowy Miód Witaminowy. Zapewnia to korzyści wzmacniające odporność. Każda łyżeczka naszego miodu zawiera 25% zalecanej dziennej dawki tych witamin. Nasze witaminy i Echinacea pochodzą od wiodących dostawców składników odżywczych w Wielkiej Brytanii.

Jak zapewniamy, że nasz miód jest najwyższej jakości?

Dokładnie sprawdzamy naszych dostawców, z których wszyscy posiadają akredytację BRC w zakresie bezpieczeństwa żywności i/lub wykorzystują w swoich łańcuchach dostaw dostawców GFSI (Global Food Safety Initiative). Akredytacje te oznaczają, że pszczelarze i wszyscy nasi dostawcy muszą spełniać uznane na całym świecie standardy bezpieczeństwa żywności.

Przeprowadzamy również szereg testów, aby upewnić się, że wszystkie nasze miody spełniają nasze bardzo wysokie kryteria jakości.

Testy te obejmują:

  • Testy HMF - aby upewnić się, że nasz miód jest świeży i surowy Testy antybiotykowe - aby upewnić się, że nasi pszczelarze nie dodają nielegalnie antybiotyków do uli Woda % - aby upewnić się, że nasz miód ma odpowiednią konsystencję i zagwarantować nam trwałość Testy mikrobiologiczne - aby upewnić się, że możemy zagwarantować naszą trwałość Testy cukrów obcych - aby upewnić się, że nasz miód jest rzeczywiście miodem, a nie podróbką! Badanie aktywności - badanie poziomu antybakteryjności naszego miodu (tylko miód Manuka) Badanie zawartości witamin - aby upewnić się, że nasze produkty zawierają określoną ilość witamin

Autor

Piotr Nosek

Redakcja zdrowapierzga.pl

To może Cię zainteresować